Zalecenia w zakresie bezpieczeństwa mikrobiologicznego owoców i warzyw
- Utworzono: wtorek, 28, kwiecień 2015 08:58
- Odsłony: 3019
Występowanie zatruć pokarmowych u ludzi może być związane z obecnością wirusów w żywności i wodzie. Żywność zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego może zostać zanieczyszczona przez kontakt z osobami chorymi, jak również przez skażoną wodę, glebę, urządzenia lub opakowania.
Bardzo często do zachorowań dochodzi po spożyciu żywności takiej jak świeże owoce jagodowe (truskawki, porzeczki, maliny) i warzywa.
W większości krajów Unii Europejskiej stwierdzono w ostatnich latach wzrost zachorowań wywołanych spożyciem żywności zanieczyszczonej wirusami.
Do zakażenia produktów żywnościowych może dojść na każdym etapie pozyskania i przetwórstwa żywności: uprawy, zbioru, przetwarzania, dystrybucji oraz przygotowywania posiłków.
Celem uniknięcia ww. zachorowań konieczne jest zachowanie podstawowych zasad higieny na etapie zbioru, skupu, przetwarzania, dystrybucji oraz przygotowywania posiłków i spożywania surowych owoców i warzyw.
Podstawowe zalecenia zostały przedstawione w załączonych ulotkach.
PLIKI DO POBRANIA:
1. Zalecenia dla plantatorów w celu ograniczenia zanieczyszczenia owoców i warzyw drobnoustrojami chorobotwórczymi na etapie zbioru.
2. Zalecenia dla prowadzących punkty skupu w zakresie bezpieczeństwa mikrobiologicznego owoców i warzyw.
3. Zalecenia dla przetwórców w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego owoców i warzyw.
4. Zalecenia dla konsumentów w zakresie bezpieczeństwa spożycia owoców i warzyw
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny w Hajnówce
Irena Augustyniak