Zalecenia w zakresie bezpieczeństwa mikrobiologicznego owoców i warzyw

Występowanie zatruć pokarmowych u ludzi może być związane z obecnością wirusów w żywności i wodzie. Żywność zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego może zostać zanieczyszczona przez kontakt z osobami chorymi, jak również przez skażoną wodę, glebę, urządzenia lub opakowania.


Bardzo często do zachorowań dochodzi po spożyciu żywności takiej jak świeże owoce jagodowe (truskawki, porzeczki, maliny) i warzywa.
W większości krajów Unii Europejskiej stwierdzono w ostatnich latach wzrost zachorowań wywołanych spożyciem żywności zanieczyszczonej wirusami.
Do zakażenia produktów żywnościowych może dojść na każdym etapie pozyskania i przetwórstwa żywności: uprawy, zbioru, przetwarzania, dystrybucji oraz przygotowywania posiłków.

 

Celem uniknięcia ww. zachorowań konieczne jest zachowanie podstawowych zasad higieny na etapie zbioru, skupu, przetwarzania, dystrybucji oraz przygotowywania posiłków i spożywania surowych owoców i warzyw.
Podstawowe zalecenia zostały przedstawione w załączonych ulotkach.

PLIKI DO POBRANIA:

1. Zalecenia dla plantatorów w celu ograniczenia zanieczyszczenia owoców i warzyw drobnoustrojami chorobotwórczymi na etapie zbioru.
2. Zalecenia dla prowadzących punkty skupu w zakresie bezpieczeństwa mikrobiologicznego owoców i warzyw.
3. Zalecenia dla przetwórców w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego owoców i warzyw.
4. Zalecenia dla konsumentów w zakresie bezpieczeństwa spożycia owoców i warzyw

Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny w Hajnówce
Irena Augustyniak

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.