Tytuł „Polski Producent Żywności 2012” dla „Społem” Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Hajnówce za chleb swojski

02

Podczas tegorocznych Międzynarodowych Targów Poznańskich „Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Hajnówce otrzymała prestiżową nagrodę „Polski Producent Żywności 2012” za chleb swojski.

 

Nagrodzony produkt - chleb swojski, to chleb żytni wypiekany na zakwasie, bez dodatku drożdży, będący źródłem białka, witamin, błonnika i składników mineralnych – potasu, magnezu oraz żelaza.

Nagrodę przyznała Ogólnopolska Kapituła Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności”.

Była to już 16 edycja tego konkursu, którego głównym celem jest skuteczna promocja najlepszych polskich produktów żywnościowych oraz polskich producentów oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością.

O uzyskanie tytułu „Polski Producent Żywności” ubiegało się w tym roku ponad 50 firm z całego kraju. Wysoką rangę przedsięwzięcia podkreśla fakt, że odbywa się ono pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, udział w nim bierze liczna grupa parlamentarzystów. Patronat medialny sprawują liczne media ogólnopolskie, regionalne
i branżowe.

Rywalizacja obejmowała 2 etapy: wojewódzki i ogólnopolski. W I etapie wyboru produktów zasługujących na zaszczytny tytuł „Polski Producent Żywności 2012” dokonywały Urzędy Marszałkowskie. W przypadku hajnowskiej spółdzielni był to Podlaski Urząd Marszałkowski. Następnie nominowane produkty przesyłane były do oceny dokonywanej przez ogólnopolską kapitułę. W skład komisji badającej jakość zgłoszonych produktów wchodzą specjaliści z zakresu technologii żywności Uniwersytetu Przyrodniczego
w Poznaniu.

Wręczenie nagród odbyło się 8 października podczas Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego „POLAGRA”. Nagrodę za chleb swojski z rąk Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi Pana Kalemby odebrała Pani Prezes Mieczysława Bogdanowicz.

Jest to kolejny dowód na to, że produkowane przez hajnowską piekarnię pieczywo jest smaczne i zdrowe. Ostatnio Spółdzielnia uzyskała również „Spółdzielczy znak jakości” za chleb swojski. Aby otrzymać certyfikat jakości chleb swojski został poddany wielu badaniom fizyko-chemicznym przeprowadzonym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.

Ewa Rudnicka

 


 

 

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.