Spożywaj żywność bezpiecznie

  • Kupuj żywność z wiadomych źródeł (np. sklepy spożywcze) i zawsze oznakowaną etykietami o właściciel sklepu jest odpowiedzialny za oferowany towar o  produkt bez etykiet może być mylnie  uznany za żywność
  • Sprawdź termin  przydatności do spożycia, szczelność opakowania środka spożywczego i trwałość zamknięcia napoju/wody - unikniesz ryzyka zakupu  żywności niewłaściwej jakości
  • Kupuj owoce i warzywa bez oznak zepsucia i zapleśnienia - ich obecność może  być źródłem zakażenia  bakteryjnego
  • Nie kupuj produktów nietrwałych, (np.jogurtów, gotowych kanapek zwędliną lubserem,deserów, soków niepasteryzowanych, gotowych potraw), jeżeli nie masz możliwości przechowywania ich w temperaturze poniżej 10°C - w wysokiej temperaturze  namnażają się bakterie
  • Kupione owoce i warzywa umyj dokładnie przed zjedzeniemwodą zdatną do picia - jeśli masz wątpliwości co do jej jakości, używaj wody butelkowej lub przegotowanej
  • Dbaj o higienę osobistą - umyj ręce po każdym wyjściu z toalety myj ręce zawsz eprzed posiłkiem

Jeżeli zauważysz  u siebie  objawy  takie jak: biegunka, wymioty, podwyższona temperatura, bóle brzucha i tym podobne- nie przygotowuj w  tym  czasie  posiłków  i zgłoś  się  do  lekarza.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.