Spożywaj żywność bezpiecznie
- Utworzono: czwartek, 07, lipiec 2016 13:59
- Odsłony: 2090
- Kupuj żywność z wiadomych źródeł (np. sklepy spożywcze) i zawsze oznakowaną etykietami o właściciel sklepu jest odpowiedzialny za oferowany towar o produkt bez etykiet może być mylnie uznany za żywność
- Sprawdź termin przydatności do spożycia, szczelność opakowania środka spożywczego i trwałość zamknięcia napoju/wody - unikniesz ryzyka zakupu żywności niewłaściwej jakości
- Kupuj owoce i warzywa bez oznak zepsucia i zapleśnienia - ich obecność może być źródłem zakażenia bakteryjnego
- Nie kupuj produktów nietrwałych, (np.jogurtów, gotowych kanapek zwędliną lubserem,deserów, soków niepasteryzowanych, gotowych potraw), jeżeli nie masz możliwości przechowywania ich w temperaturze poniżej 10°C - w wysokiej temperaturze namnażają się bakterie
- Kupione owoce i warzywa umyj dokładnie przed zjedzeniemwodą zdatną do picia - jeśli masz wątpliwości co do jej jakości, używaj wody butelkowej lub przegotowanej
- Dbaj o higienę osobistą - umyj ręce po każdym wyjściu z toalety myj ręce zawsz eprzed posiłkiem
Jeżeli zauważysz u siebie objawy takie jak: biegunka, wymioty, podwyższona temperatura, bóle brzucha i tym podobne- nie przygotowuj w tym czasie posiłków i zgłoś się do lekarza.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku