7 kwietnia 2015 r. - Światowy Dzień Zdrowia, pod hasłem "Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
- Utworzono: wtorek, 31, marzec 2015 09:43
- Odsłony: 2964
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny informuje, że 7 kwietnia 2015 r. przypada Światowy Dzień Zdrowia, który dotyczy bezpieczeństwa żywności i przebiega pod hasłem "Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Aby uczynić jedzenie bezpieczniejszym, należy przestrzegać odpowiednich zasad, tzw.
„5 kroków do bezpieczniejszej żywności”
1. Utrzymuj czystość
-
myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
-
myj ręce po wyjściu z toalety
-
myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
-
chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
-
oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
-
do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
-
magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
3. Gotuj dokładnie
-
gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
-
żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste – nie różowe
-
odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70° C
Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temp. 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
-
nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
-
wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
-
utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
-
nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
-
nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej. Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany.
Pamiętaj jednak, że niektóre niebezpieczne mikroorganizmy namnażają się w temperaturze poniżej 5° C.
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności
-
używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
-
do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
-
wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
-
myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszkodzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.
PLIKI DO POBRANIA:
5 kroków do bezpieczniejszej żywności
Zasady bezpiecznego spożywania warzyw i owoców
Z up. Państwowego Powiatowego
Inspektora Sanitarnego w Hajnówce
Nina Trendowska