Warsztaty kulinarne dla niewidomych z kaszą w roli głównej
- Utworzono: czwartek, 21, marzec 2019 11:24
- Odsłony: 988
19 marca w siedzibie Koła Terenowego Polskiego Związku Niewidomych w Hajnówce odbyły się warsztaty z dietetyki. Celem spotkania było propagowanie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania wśród osób niewidomych i słabowidzących. Początkowo prowadząca zajęcia psychodietetyk – pani Anna Kuczkin przeprowadziła dla zainteresowanych analizę składu ciała. Waga pokazywała kilka parametrów: tkankę tłuszczową, wodę, mięśnie, tłuszcz wicelarny oraz wiek metaboliczny. Ten ostatni pomiar wzbudził największą ciekawość uczestników.
Królową dalszej części spotkania była kasza, dzięki której można było podpatrzeć jak przygotować potrawy z jej udziałem w mniejszym lub większym stopniu. Przygotowano sałatkę z kaszą gryczaną niepaloną, sałatkę z pęczakiem oraz kilka rodzajów budyniu z kaszy jaglanej. Członkowie hajnowskiego koła niewidomych mieli okazję wymienić się doświadczeniami kulinarnymi, degustować potrawy a także poszerzać wiedzę na temat zdrowia. Być może kasza ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, zawartość minerałów i witamin częściej zagości na naszych stołach.
Spotkanie zostało zorganizowane dzięki dotacji Urzędu Miasta w Hajnówce. Kolejne zajęcia kulinarne jesienią!
Alicja Plis