Warsztaty kulinarne dla niewidomych z kaszą w roli głównej

01n

19 marca w siedzibie Koła Terenowego Polskiego Związku Niewidomych w Hajnówce odbyły się warsztaty z dietetyki. Celem spotkania było propagowanie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania wśród osób niewidomych i słabowidzących. Początkowo prowadząca zajęcia psychodietetyk – pani Anna Kuczkin przeprowadziła dla zainteresowanych analizę składu ciała. Waga pokazywała kilka parametrów: tkankę tłuszczową, wodę, mięśnie, tłuszcz wicelarny oraz wiek metaboliczny. Ten ostatni pomiar wzbudził największą ciekawość uczestników.

 Królową dalszej części spotkania była kasza, dzięki której można było podpatrzeć jak przygotować potrawy z jej udziałem w mniejszym lub większym stopniu. Przygotowano sałatkę z kaszą gryczaną niepaloną, sałatkę z pęczakiem oraz kilka rodzajów budyniu z kaszy jaglanej. Członkowie hajnowskiego koła niewidomych mieli okazję wymienić się doświadczeniami kulinarnymi, degustować potrawy a także poszerzać wiedzę na temat zdrowia. Być może kasza ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, zawartość minerałów i witamin częściej zagości na naszych stołach.

Spotkanie zostało zorganizowane dzięki dotacji Urzędu Miasta w Hajnówce. Kolejne zajęcia kulinarne jesienią!

Alicja Plis


Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.