Kolejny z hajnowskich produktów został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych

19.02.01 oselka

Do tego prestiżowego zestawienia prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi do tej pory wpisano: „Twaróg Hajnowski" (2009r.), Miód „Lipiec Białowieski" (2005r.), „Hajnowskiego Marcinka"(2016r.). W październiku 2018r. dołączyło do niego Masło z Hajnówki „Ekstra", wytwarzane w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce.

To jeden z najbardziej naturalnych produktów OSM. Do jego wytwarzania używana jest śmietana powstała z mleka, pochodzącego z gospodarstw leżących w otulinie Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej. Jego wyjątkowość tkwi w metodzie produkcji. Niemal od 1962 roku do dnia dzisiejszego, masło ubijane jest w tradycyjnych masłobojkach/masielnicach. Cechuje je wyjątkowy smak, barwa i konsystencja. Jesteśmy bardzo dumni i liczymy na to, że grono to będzie stale się powiększać.

 

Emilia Korolczuk

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.