10. Jarmark Żubra w Hajnówce

 07j

Tegoroczny Jarmark obchodził cudowny jubileusz. Zdaje się nie tak dawno organizowano pierwszy jarmark w naszym mieście. Organizatorzy nie wiedzieli, czy pomysł przyjmie się i jakie będzie zainteresowanie ze strony wystawców oraz kupujących. Z roku na rok o Jarmarku Żubra było coraz głośniej nie tylko w naszym regionie, w Polsce, ale i za granicą. Wielbicieli wschodniej kuchni i rękodzieła przybywało. Pojawiało się coraz więcej wystawców, co za tym idzie różnorodność wystawianych produktów.

Tematem wiodącym tegorocznej jubileuszowej edycji Jarmarku Żubra był Hajnowski Marcinek – uznawany za nasz największy regionalny rarytas. Jego początki sięgają przełomu XIX/XX w. i wiążą się ze świtą zamieszkującą Pałac Carski w Białowieży. Ciasta pod nazwą „Marcinek" wypiekane było na dworze z okazji hucznie obchodzonego święta świętego Marcina. Jego smak stał się tak popularny, iż z dworu przeniósł się na okoliczne społeczności stając się tym samym produktem regionalnym. Marcinek – dwadzieścia jeden kruchych placków w połączeniu ze śmietaną dają wyjątkowy smak, długo pozostając w pamięci tych, którzy po raz pierwszy mieli okazję go skosztować. A degustować zawsze warto, gdyż Marcinek ma tyle twarzy, ile osób go wykonuje. Jak twierdzą smakosze – trudno jest odwzorować ten sam smak, gdyż każdy ciastkarz wykona go inaczej. Dlatego warto próbować i poszukać idealnego smaku dla siebie. Warto też pokusić się o własnoręczne wykonanie tego ciasta. Wspaniałą ku temu okazją były niedzielne warsztaty przygotowania placków i ich dekoracji. Tajniki wyrobu ciasta zdradzała Joanna Bińczycka z Pracowni Tortów Cukrowe Fantazje z Hajnówki. Stoisko cieszyło się wielkim zainteresowaniem nie tylko ze strony pań i dzieci, ale i panów. - W warsztatach uczestniczył aktywnie syn z mężem, ja zapoznałam się z historią Marcinka i jego recepturą. Pochodzimy z Pomorza i jesteśmy zauroczeni tym regionem. Chociaż jesteśmy z mężem na diecie daliśmy się skusić na jeden kawałek. Kupiliśmy sobie nawet do domu na wynos – śmieje się pani Gabriela. - Z pewnością spróbujemy wykonać w domu Wasze regionalne produkty, takie jak marcinek, czy kartacze.

Na tegorocznym Jarmarku, obok Hajnowskiego Marcinka, królowały również pierogi jako jedna z najpopularniejszych potraw. W tym aspekcie został zorganizowany konkurs na „Najsmaczniejsze Pierogi". Do konkursu przystąpiło 5 uczestników. Mogli oni serwować pierogi w trzech kategoriach:
- w kat.: pierogi z nadzieniem mięsnym: I miejsce – Wiesława Kotyńska „Zajazd Bartnik" z Hajnówki i Nagrodę za pierogi z gęsiną i kaszą gryczaną

- w kat.: pierogi z nadzieniem słodkim: I miejsce – Walentyna Oksentowicz „Garniec Podlaski" z Hajnówki  i Nagrodę za pierogi z serem

- w kat.: pierogi z nadzieniem bezmięsnym: I miejsce – Agnieszka Jakimiuk „Na Bielskiej"  z Hajnówki i nagrodę za pierogi z tartymi ziemniakami.

Przyznano także 2 wyróżnienia: ALLMET sp. z o.o. CUKIERNIA „Zaniewicz" z Międzyrzeca Podlaskiego i Piotr Syrko z Wasilkowa.

Nagrodzeni wykonawcy pierogów otrzymali karty upominkowe oraz słodkości w postaci Hajnowskiego Marcinka.

Zgłoszone przysmaki oceniała komisja w składzie:
1.      Edward Puchalski – szef Kuchni Restauracji „Żubrówka" w Białowieży,
2.      Piotr Pyczot – Szef Kuchni Restauracja „Carska" w Białowieży,
3.      Jerzy Sirak – Burmistrz Miasta Hajnówka.

Ku zadowoleniu organizatorów, mimo deszczowej pogody gościliśmy blisko 130 wystawców, w tym ponad stu prezentujących rękodzieło ludowe i artystyczne. 10. edycja odnotowała największą jak dotąd liczbę wystawców. Zaszczycili nas swoją obecnością goście nie tylko z Podlasia, lecz także z innych zakątków Polski (Mazowsza, Lubelszczyzny, Podkarpacia) oraz z Białorusi, Litwy i Ukrainy. Przemierzając parkowe alejki w kolejnych strefach napotykaliśmy coraz to inne elementy kultury. Wykonane w drewnie naczynia Michała Tarasiewicza (Hajnówka), Zdzisława Zakrzewskiego (Czeremcha), Jana Wrublewskiego (Hajnówka), malowane zabawki dla dzieci Krzysztofa Choruty (Sokołów Podlaski), oraz wiklinowe wytwory Andrzeja Barwińskiego (Łyse) czy Stanisława Skórzaka (Białystok) budziły zainteresowanie nie jednego odwiedzającego. Raisa Bajura (Prużany/Białoruś), Zoja Majstrowicz (Reduty/Orla) zaprezentowały piękne wyroby ze słomy. Tradycyjnie tkane chodniki widniały na stoiskach Haliny Puchalskiej (Łapy) oraz Janiny i Józefa Krasów. Miłośniczki artystycznej biżuterii mogły wybrać dla siebie biżuterię z kamieni Krystyny Bot RUTKA lub też przepiękne kolczyki i naszyjniki na stoisku Iwanny Okulus, oferującej ukraińskie rękodzieło artystyczne. - Jest to tradycja z mojej prababci, babci i mamy. Zajmuję się już ponad 20 lat. Kiedy Ukraina zdobyła niepodległość, wszelkie nasze tradycje zaczęły się odradzać. Krywulki (szerokie naszyjniki sięgające od szyi do bark, długości ok. 20 cm), gerdany (etniczne naszyjniki, które niegdyś nosili mężczyźni) powróciły i zaczęły być bardzo modne. Wiadomo, że należy iść z duchem czasu – łączy się tradycje i nowoczesność. Zmieniło się tworzywo, zapięcia. Wiele naszyjników prezentowanych przez panią Iwannę to prawdziwe dzieła sztuki, które wykonuje się nawet kilka dni.

Wielu z uczestników wpisało się w krajobraz Jarmarku, gdyż przybywają do nas już od lat np. garncarze z Czarnej Wsi Kościelnej. Każdy z odwiedzających mógł znaleźć coś dla siebie. Naturalność, produkty wykonane ludzką ręką z jak najmniejszym użyciem nowych technologii mogliśmy podziwiać wśród twórców ludowych. Do takich osób należą między innymi lokalne hafciarki, koronczarki tj. Małgorzata Krawczyk  i Halina Birycka (Planta/gm. Narewka) czy Janina Plewa (Hajnówka). Cieszy nas też fakt, iż grono wystawców stale się powiększa. Iwona Skalska-Buzdra prezentowała ikony metodą decupage na deskach ze starych stodół. - Pochodzimy z lubelskiego. W Hajnówce jesteśmy po raz drugi. W zeszłym roku nasze prace cieszyły się dużym zainteresowaniem, także przyjechaliśmy z wielką chęcią.

Ciekawą prezentację przywiozła Ewa Stepaniuk MANDRIVKA (z ukraińskiego „wędrówka"), która przygotowała ozdobne pierniki wzorem nawiązujące do regionalnych haftów i koronek. Stoiska z potrawami kusiły tradycyjną wędliną, pieczywem (chleby, bułki), serami, tatarskimi specjałami, miodami. Firma EkoVita z Lublina zapraszała na degustację serów młodej gołdy wędzonej na drewnie wiśniowym. - Pozostałą serwatkę zakwaszamy sokiem z cytryny i powstają tzw. sery zwarowe – popularne we Włoszech. Obtaczamy je w ziołach. Wcześniej poddajemy je kąpieli solankowej.

Wśród wystawców kulinarnych szczególnie w pamięci organizatorów zapisała się firma ALLMET sp. z o.o. Cukiernia Zaniewicz z Międzyrzecza Podlaskiego. Z okazji jubileuszu jarmarku przygotował okazały tort z logo imprezy. Był on uciechą nie tylko dla oka, ale także podniebienia.

Jarmark Żubra jest również ważnym wydarzeniem dla początkujących rzemieślników, artystów. To właśnie tutaj mogą zareklamować swoje wyroby. Do takich należy np. Firma LINARE z Hajnówki, która zajmuje się produkcją płyt, dekorów 3D, donic z betonu architektonicznego. Szczególnie promowało ją Centrum Wdrażania Projektów, które w ramach projektu wspiera swoich przedsiębiorców.

Hajnowski Jarmark, to nie tylko promocja regionalnych produktów. W tym roku zaprezentowano również sztukę, biżuterię, muzykę i kulturę Peru.

W Hajnowskim Parku miejskim swoje miejsce prezentację swoich stoisk miały również Leśny Kompleks Promocyjny Puszcza Białowieska, Białowieski Park Narodowy i Hajnowskie Stowarzyszenie Ochrony Zwierząt "Ciapek" – W tamtym roku mieliśmy loterię – przypominają wolontariusze. - W tym roku przygotowaliśmy kiermasz. Sprzedajemy rzeczy nowe i używane od darczyńców i sponsorów. Przygotowaliśmy również malowanie twarzy. A wszystko po to, by wesprzeć schronisko. Chcemy również zareklamować naszych milusińskich, którzy oczekują na nowy dom.

Drohiczyński Dom Kultury przybył do Hajnówki z wystawą motocykli – Mamy na ekspozycji dwa francuskie motocykle z 1913 i 1932 roku. Serdecznie zapraszamy na wystawę w Drohiczynie – historycznej stolicy Podlasia, gdzie mamy 40 eksponatów - motocykle polskie, rosyjskie, niemieckie, belgijskie, austriackie, szwajcarskie, duńskie i ze Stanów Zjednoczonych.

Na Jarmarku Żubra nie mogło też zabraknąć stoiska promującego Miasto Hajnówka i Powiat Hajnowski oraz stoiska Muzeum Kowalstwa i Ślusarstwa Stanisława Mierzwińskiego.

Nie sposób wymienić i opisać wszystkie podmioty, które uczestniczyły w tegorocznym Jarmarku, ze względu na okazałość, różnorodność prezentacji (pełna lista wystawców dostępna jest poniżej).

Część artystyczną Jarmarku uświetniały lokalne zespoły muzyczne i taneczne oraz goście z Białorusi. Na scenie amfiteatru wystąpili: Zespół „Ruczajok" z Białowieży, „Narewczanki" z Narewki, Zespół Tańca Ludowego „Przepiórka" z Hajnowskiego Domu Kultury, Zespół „Żawaranki" z Mochnatego, „Wierbnica" oraz „Kaprys" z Prużan (Białoruś), Chór Leśników, Chór „Echo Puszczy", Zespół ART. PRONAR.

Warto podkreślić, iż przedsięwzięcie to jest niezwykłą okazją do promocji miasta poprzez popularyzację dorobku kulturalnego regionu pogranicza. Cieszy nas utrzymujące się wciąż zainteresowanie Jarmarkiem. Indywidualni wystawcy mają szansę zaprezentowania swojej twórczości, która jest przejawem pasji, zamiłowania do tradycji (łączonej niekiedy z duchem nowoczesności), sięgania do korzeni. Na podstawie prezentacji stoisk i rozmów można wyciągnąć wniosek, iż kultura pozostaje wciąż żywa, a jej wytwory tworzone od serca posiadają swą duszę.

Dziękujemy bardzo serdecznie wszystkim za przybycie. Wielkie podziękowania składamy także Dariuszowi Skibińskiemu, który w bardzo umiejętny sposób, z dużą dozą humoru pokonał deszczową aurę prowadząc całość imprezy. Mamy nadzieję, że spotkamy się za rok w jeszcze większym gronie.

Organizatorzy: Urząd Miasta Hajnówka, Hajnowski Dom Kultury
Patronat Honorowy Marszałka Województwa Podlaskiego
Patronat medialny: Polskie Radio Białystok, TVP 3 Białystok, TVK Hajnówka, TV Podlasie, Wieści Podlaskie
Sponsorzy:

  • PIEKARNIA „EMMA BOROWIK sp.j.",  ANDRZEJ BOROWIK
  • PRACOWNIA TORTÓW CUKROWE FANTAZJE , JOANNA BIŃCZYCKA
  • PRODUCENT PIWA „ŻUBR"
  • „OPAL" OLEJ OPAŁOWY EKOTERM PLUS
  • MARKET BUDOWLANY FACHOWIEC HAJNÓWKA
  • MARKET MRÓWKA HAJNÓWKA
  • ZAKŁAD DRZEWNY ANDREWPOL
  • SIOŁO BUDY – NOCLEGI, RESTAURACJA, SKANSEN
  • WILUX – AUTOCZĘŚCI MECHANIKA SAMOCHODOWA

PLIKI DO POBRANIA:

Lista wystawców X Jarmarku Żubra o smaku Hajnowskiego Marcinka 17.07.2016r.

 

CZYTAJ WIĘCEJ:

Wywiad z Ireną Poskrobko - Hajnowski Marcinek

Emilia Korolczuk

Emilia Rynkowska


Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.