ZAPROSZENIE na bezpłatne warsztaty kulinarne pn. „Profesjonalne komponowanie dań z produktów lokalnych w agroturystyce"
- Utworzono: środa, 13, listopad 2013 12:55
- Odsłony: 2892
Sekretariat Regionalny KSOW województwa podlaskiego wspólnie z Podlaską Regionalną Organizacją Turystyczną zapraszają przedstawicieli kwater agroturystycznych do uczestnictwa w bezpłatnych warsztatach kulinarnych pn. „Profesjonalne komponowanie dań z produktów lokalnych w agroturystyce". Warsztaty poprowadzi znany i ceniony koneser smaku, startujący i triumfujący w wielu kulinarnych zmaganiach i mistrzostwach Pan Artur Sienkiewicz. Spotkania odbędą się w trzech różnych terminach na terenie: powiatu hajnowskiego, łomżyńskiego oraz sokólskiego.
Terminy oraz miejsca warsztatów:
19 listopada 2013 r. – Bojarski Gościniec, Narewka, ul. Ogrodowa 28
20 listopada 2013 r. – Stanica Kresowa, Poczopek 9
21 listopada 2013 r. – Zajazd Herbu Wielbut, Konarzyce, ul. Łomżyńska 161
Celem przedsięwzięcia jest przede wszystkim zwiększenie roli produktów lokalnych w żywieniu turystów korzystających z usług agroturystycznych oraz podniesienie jakości produktów. Żywność lokalna i tradycyjna stanowi znaczną atrakcję turystyczną naszego regionu, dlatego też należy położyć szczególny nacisk na prezentowanie jej na odpowiednim poziomie.
Zgłoszenia uczestnictwa proszę przesyłać na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. lub pocztą na adres: PROT, ul. Malmeda 6, 15-440 Białystok do dnia 15 listopada 2013 r. do godz. 12:00.
Wszystkie zakwalifikowane osoby zostaną poinformowane telefonicznie. Organizator zastrzega sobie możliwość zmniejszenia liczby uczestników z jednej instytucji/ gospodarstwa w przypadku ograniczonej dostępności miejsc. Decyduje kolejność nadesłania zgłoszenia.
W załączeniu przesyłam informacje o warsztatach, program warsztatów oraz kartę zgłoszenia uczestnictwa.
PLIKI DO POBRANIA:
WARSZTATY KULINARNE
„Profesjonalne komponowanie dań z produktów lokalnych w agroturystyce”
PROGRAM
9:30 – 10:00 Rejestracja uczestników
10:00 – 10:20 Część informacyjna: zapoznanie uczestników, omówienie programu, przedstawienie menu dnia.
10:20 – 12:30 Część praktyczna I: uczestnicy warsztatów podzieleni zostaną na 3-4 osobowe grupy, każda z grup dostanie do przygotowania kilka dań wg przygotowanych receptur.
12:30 – 13:00 Przerwa kawowa
13:00 – 14:00 Część praktyczna II: każda z grup z pomocą Kucharza wykończy dania i przedstawi reszcie grup. Dania zaprezentowane zostaną na talerzach jedno-porcjowo, a także na półmisku wielo-porcjowo.
14:00 – 15:00 Część kończąca: uczestnicy zdegustują przygotowane uprzednio potrawy, następnie zostaną omówione i podsumowane warsztaty.
15:00 Poczęstunek
Urszula Łaszczewska
Koordynator ds. Informacji Turystycznej
Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna