7 kwietnia 2015 r. - Światowy Dzień Zdrowia, pod hasłem "Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny informuje, że 7 kwietnia 2015 r. przypada Światowy Dzień Zdrowia, który dotyczy bezpieczeństwa żywności i przebiega pod hasłem "Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

 

Aby uczynić jedzenie bezpieczniejszym, należy przestrzegać odpowiednich zasad, tzw.

„5 kroków do bezpieczniejszej żywności”

 

1. Utrzymuj czystość

 

Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.

 

2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

 

Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.

 

3. Gotuj dokładnie

 

Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temp. 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób

 

4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej. Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany.

Pamiętaj jednak, że niektóre niebezpieczne mikroorganizmy namnażają się w temperaturze poniżej 5° C.

 

5. Używaj bezpiecznej wody i żywności

Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszkodzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.

 

PLIKI DO POBRANIA:

5 kroków do bezpieczniejszej żywności

Bezpieczeństwo żywności WHO

Wytyczne podróżnych WHO

Zasady bezpiecznego spożywania warzyw i owoców

Z up. Państwowego Powiatowego

Inspektora Sanitarnego w Hajnówce

Nina Trendowska

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.